Reservissä vuosina 2011 - 14

Vuoden 2011 kurssikokouksemme pidettiin Inkoon eteläpuolella sijaitsevalla Bågaskärin ulkosaarella 24.-25. elokuuta.

Paikka oli aivan mahtava - entinen Merivartioston tukikohta - joka on siirtynyt Sisäministeriön alaisen vapaaehtoistyöhön perustuvan Meripelastusseura ry:n Toiminta- ja Koulutuskeskukseksi.

Rakennukset suorastaan hohtivat uutuuttaan, sillä toiminta näissä uusissa tiloissa alkoi vasta v. 2009.
Kokouksemme pidettiin kuvassa näkyvissä tiloissa ja porukkamme myös majoittui, herkutteli ja saunoi täällä.

Kokoustamme suosi myös kaunis, lämmin ja aurinkoinen syyssää. Merikin oli lähes tyyni ja kuten kuvasta näkyy, niin pilvet eivät pahemmin häirinneet.
Kurssimme "merihenkiset" ja reippaat (?) harmaat kotkat ryhmittyneenä traditionaaliseen yhteiskuvaan toimintakeskuksen pihamaalle.

Tällä kertaa muonavahvuus oli kuitenkin vain 18 veljeä, sillä "näillä aamuilla" alkaa yhdelle jos toisellekin ukolle tulla odottamattomia sekä ei-toivottujakin esteitä.

Mutta yhteen ääneen - spontaanin vaatimattomasti -joukko totesi, että laatu korvasi tälläkin kertaa määrän.

Herrat olivat myös sangen kiitettävästi muistaneet ottaa tyylikkäät kurssilippikset mukaan!

Saapumisen jälkeen suoritettiin paikkoihin tutustuminen sekä majoittuminen.
Saimme 2-hengen huoneet lähes 5-tähden hotellien tasoisissa puitteissa!
Sitten nautimme hernesopan ja pannarit (vaikka oli keskiviikko!).

Varsinainen ohjelma aloitettiin tervetuliaismaljoilla. Samalla vietimme myös hiljaisen hetken kaikkien edeltä menneiden veljiemme muistolle.
Tuoreimpana suruviestinä jouduimme näet ilmoittamaan kokoontuneille, että Heikki Vuorimaa oli siirtynyt hiljaiseen laivueeseen 1.8.2011.

Isäntänämme koko vierailumme ajan toimi ansiokkaasti koulutussuunnittelija Joonas Lahelma, joka kertoi alkajaisiksi Meripelastusseuran organisaatiosta ja toiminnasta.

Esityksen päätteeksi kurssimme ikipuheenjohtaja Reijo Virmavirta luovutti isännille "Ilmasotakoulun historia 1918-1980"- teoksen liitettäväksi koulutuskeskuksen kirjastoon, jotta myös näille merellisille piireille saataisiin levitettyä oikeaa tietoa tämänkertaisten vieraiden "alkuperästä".
Esittelytilaisuuden jälkeen, ennen saunomista ja varsinaista kurssikokousta sekä illallista, meille tarjoutui mahdollisuus tutustua siihen tilaan, joka oli "jäänyt" tähän tukikohtaan merivartiostolta - nimittäin vartio- ja tähystystorniin.
Sieltä avautuivat tietysti mahtavat 360 asteen näkymät aavalle Suomenlahdelle ja jono kiikarille oli sankka.

Bågaskärin naapurisaarella (jotka ovat yhteydessä toisiinsa kapealla kannaksella) on ollut myös rannikkotykistön tuliasema - "muinoin". Mutta nyt ovat tykit vaienneet

Kurssimme oli suorastaan ällistynyt siitä kuinka korkeatasoisen illallisen isännät olivat onnistuneet loihtimaan.

Ja kuten perinteisiimme kuuluu, niin illallisen nautittuamme porukka kilpaili kaikissa niissä lajeissa, joihin vielä pystymme nykykunnoissamme!
Siis Herrasmieskilpailussa - kirjallinen suoritus.
Sitten korkin heitto ja VEDEN juonti n. 2 dl kertakäyttökupista imupillillä.

Tämänkertaisten kilpailujen voittajat hymyilevät onnellisina (?) koska ovat saaneet kotiin vietävikseen (ja vaimojensa suureksi iloksi !) lajiensa kiertopalkinnot.

Vasemmalla kenrl Pepe Tolla kädessään n. 5 kg painoinen messinkinen "Teräsvaarin Vinka" ja oikealla ev Jorkki Saras miltei samanpainoisen Herrasmiehen-it-ammuksensa kanssa.
 
Hävinneet nauroivat vahingoniloisina? Varsinkin Pepe oli lievästikin sanoen nyreissän koska oli itse lahjoittanut vuosia sitten kyseisen möhkäleen ja luuli jo päässeensä siitä eroon. "Omat koirat purivat".


Vuoden 2012 kurssikokouksemme pidettiin Immolan varuskunnassa, Kaakkois-Suomen Rajavartiostossa, Rajavartiokoulussa 22.-23. elokuuta.
Paikalla on historiallinen yhteys ilmavoimiin, sillä rakennettiinhan varuskunta alkujaan ilmavoimille lentotukikohdaksi 1930-luvulla.

Kokoukseemme osallistui tällä kertaa vain 16 "veteraania" eli paikalle oli jaksanut raahautua yhden ukon verran yli puolet jäljellä olevasta muonavahvuudestamme.

Päivän kuluessa vierailimme myös lentokentän puolella ja suoritimme kunniakäynnin ja kukkatervehdyksen evl Kurt Kuhlmeyn komentaman Luftwaffen taisteluosaston muistomerkillä.

Majoittuminen ja kokouksen viralliset ohjelmat suoritettiin vastikään hienosti viimeistellyllä upseerikerholla.
Siellä meidät lausui tervetulleeksi varuskunnan apulaiskomentaja evl Erkki Matilainen. Hän kertoi meille rajavalvontajoukkojen koulutuksesta ja toimintaperiaatteista sekä kertoi yhteistyöstä rajanaapuriemme kollegojen kanssa.

Meille järjestettiin kiertoajelu varuskunnassa ja voimme todeta kuinka upeasti ja pieteetillä varuskunnan puhdaslinjainen funkkis-rakennuskanta oli entisöity. Tutustumiseen kuului myös vierailu mielenkiintoisessa Rajamuseossa, jossa isäntinämme toimivat rajavartiomestari, museonhoitaja Mika Albertsson (kuvassa vasemmalla) ja evl Matilainen(oikealla). Taustalla talvisotavitriini, jossa kuvasuurennos Raatteen tiestä.

Miltei koko osallistujajoukkomme on kuin onkin onnistuttu saamaan museossa samaan kuvaan.

Kuva on Lare Karjalaisen kokoelmien satoa kuten myös aika monet aiempienkin vuosien näillä "palstoilla" esiintyvt otokset.
Taustalla kyykkii iki-talousylipääjohtaja Pera Seeve omia kuvakulmiaan etsimässä.


Illallinen nautitiin kerhon suuressa kokoushuoneessa, jonne kerhon emäntä Anne Savioja oli onnistunut loihtimaan meille tiiminsä kanssa erinomaiset herkut.

Kunniavieraanamme ollut evl Matilainen esittämässä kiitossanoja siitä ilosta että oli "saanut" olla mukana rajavartioinnista melkoisesti poikkeavassa (?) seurassa.

...toinen puoli illallispöydästämme näyttää kuinka vapaamuotoisista iltajuhla-asuista kypsemmät aviaattorit osaavat nauttia.
Illallisen jälkeen kilpailimme perinnelajeissamme
viimeisen kerran! Kilpailuviettimme päätettiin haudata tässä kokouksessa!

Vuoden 2013 vuosikokouspaikaksi valikoitui Kauhava ymmärrettävistä syistä. Emmehän voi olla varmoja josko sinne sen jälkeen on sitten lentäjillä enää mitään asiaa?

Ryhm�kuva

Uljas joukkomme historiallisessa (?) yhteiskuvassa Lentosotakoulun hiljaiseloa viettävällä upseerikerholla torstaina 8. elokuuta v. 2013 hetkeä ennen illallistamme. Kerho ei enää edes sijaitse varuskunta-alueella koska koko varuskuntaa ollaan valitettavasti ajamassa alas.
Siksikin pidimme tämänvuotisen kokouksemme täällä - olihan se "yhdestoista hetki".
Tällä kertaa 23 eläkefaaria oli paikalla (huom: 25'stä ns."kynnelle kykenevästä"!)

Esiinnyimme ensimmäistä kertaa täydessä "kurssiunivormussa" eli UK-lippiksessä ja uunituoreessa kurssipaidassa. Tyylikästä eikö vain?

Kuvassa vasemmalta: Nykänen, Huttunen, Ruohtula, Toivola, Heikkala, Lumme, Tolla, Nieminen, Virta, Jakonen, Rasehorn, Varkila, Lampela, Saarinen, Seeve, Koskela, Mikkola, Virmavirta, Warén, Erkinheimo, Saras ja Karjalainen.

Koska saavuimme torstaina niin tietysti nautimme ensimmäiseksi ruokalassa traditionaalisen hernekeiton ja pannarit! Sitten kokoustimme.

Sakki hajaantuneena (miksi muuten tällainen "hajurakojen" jättö?) koulun auditorioon.
Kuvaajana Karjalainen ja katederin takana tietysti ikipuheenjohtaja Virmavirta sekä ikisihteeri Nykänen.

Päätimme ensi vuonna kokoontua vaihteeksi Helsingissä.

Kokouksen jälkeen reipas joukko siirtyi 1-hallille, jossa saimme tutustua Hawk-koulutuslaivueen koneisiin.

Saimme rautaisannoksen tietoa konekannan päivityksestä, kadettien koulutuksesta, Midnight Hawks-taitolentoryhmän toiminnasta ja ohjelmista sekä sen jatkosuunnitelmista.

Esittelijänä toimi yhden lentueen päällikkä kapteeni Olli Väätäinen - itsekin muuten yksi em. osaston piloteista.


Illallisilla otetussa kuvassa kerrankin samassa kuvassa kurssin "virkailijat" - paitsi ikiyliaktuaari Lare Karjalainen koska tämäkin kuva on hänen kamerastaan.
Oikealla ikipuheenjohtaja Reijo Virmavirta, vieressään Lentosotakoulun edustaja, isäntänämme koko päivän ajan toiminut insinöörieverstiluutnantti Pentti Pouttu, ikisihteeri Pepe Nykänen ja iki-ylitalouspääjohtaja Pera Seeve.

Kekkerien päätteeksi yliaktuaarimme veti vihoviimeisen kerran Herrasmieskilpailun, jonka voitti Jouko Mikkola.
Tämä painava kiertopalkinto päätettiin välittömästi lahjoittaa koulun Perinnehuoneen arvokkaisiin museaalisiin kokoelmiin.Perjantaina aamupäivällä tutustuimme vielä LeKo-korjaamon eli Aircraft Maintenance Squadron'in (AMS) toimintaan ja kuulimme myös heidän suunnitelmistaan sekä muista Tikkakoskelle siirtymiseen liittyvistä tärkeistä asioista.
Kuvassamme oikealla tämän "laivueen" päällikkö, insinöörimajuri Pasi Hautamäki ja toimiupseeri-kapteeni Kuutti selostivat ja opastivat meitä korjaamokierroksella.

Tämän jälkeen lähdimme taas kukin tahoillemme ja palaamme "yhteisten muistojen kertausharjoituksissa" ja aina iloisen yhdessäolon merkeissä Helsingissä.


Esittelimme kurssilippiksen 50-vuotisjuhlissamme v. 2006. Tällä kerralla kuvaan astui kurssimme aikaansaannoksena kaikille lentoupseerikurssin suorittaneille tarkoitettu lyhythihainen, 100% puuvillainen tummansininen, tyylikäs pikeepaita. Sen rintaan on brodeerattu UK-tunnus sekä  sana KAUHAVA lakkautettavan varuskunnan toiminnan kunniakasta muistoa osaltaan vaalimaan.

Mikäli muutkin ups-kurssit käyneet, näiden sivujen lukijat, ovat kiinnostuneet paidoista, niin ottakaa yhteys sivujen webmasteriin osoitteella pertti.seeve(at)pp.inet.fi (mainitkaa viestissänne "kurssipaita+kurssinne numero" - muuten viestiä ei avata).


Kurssin vuosikokous 2014 pidettiin Helsingissä, Suomalaisella Klubilla, poikkeuksellisesti lounaskokouksena - 18. elokuuta.
Kokouksen esitelmöitsijäksi oli kutsuttu professori, tunnettu sotahistorioitsija-kirjailija Martti Turtola.
Hän antoi kuulijoille perusteellisen, värikkään selvityksen Liittoutuneiden Valvontakomission toiminnasta Suomessa toisen maailmansodan eli meidän Jatkosotamme jälkeen vuosina 1944-47.
Klubin "Johtokunta"-kabinettiin mahtui juuri ja juuri sopivasti meidän 22 harmaantunutta, mutta vielä pirteätä pilottia, jotka saivat nauttia kohtuullisen pitkän kaavan mukaan
Klubin emännän lupaaman "yllätyslounaan". Emäntä saapuikin heti alkukuohariemme jälkeen tervehtimään meitä ja sai monet lämpimät halaukset - halukkaita oli lähes jonoksi asti!
Koska niukoissa tiloissa ei pystynyt ottamaan ns. virallista ryhmäkuvaa, niin läsnäolijat oli kuvattava pikkuviipaleina pitkän pöydän eri kulmista.Ensi vuoden kokous päätettiin pitää samassa paikassa kuin tämä kokous, koska paikka todettiin viihtyisäksi ja se sijaitsee Helsingissä! Tietysti edellyttäen, että olemme vielä tervetulleita?
Konsensus näet oli, että ukot alkavat olla liian vanhoja ja raihnaita jaksaakseen matkustella minnekään periferiaan ja koska Helsinkiin on jopa Joensuusta mahdollista päästä suhteellisen helposti.
Toiseksi painavimmaksi, negatiiviseksi syyksi korpimaisemiin matkailemisessa todettiin, että sellaisissa kohteissa edellytetään jopa omilla jaloilla liikkumista!
Kokouksen kuvasatokin osoittaa kuinka helppoa ja kotoisaa on vain syödä hyvin ja istua mukavasti lämpimissä sisätiloissa. Eivät jalat eivätkä muutkaan ruumiinosat rasitu. Onpa aikoihin eletty!
Suurimmalla osalla veljistä oli yllään kurssin "ohjesäännön" mukainen kurssipaita.
Kuvassa vas: Erkinheimo, Saras, Vuorela, Warén ja Tolla.


Seuraava kokous pidetään ja järjestelyt hoituvat kohtuullisen demokraattisella päätöksellä puhtaasti turkulaisin voimin elokuussa 2015.
Tarkkaa ajankohtaa ei vielä kuitenkaan lyöty lukkoon. Se tulee olemaan kuun puoliväli-loppukuu. Tietoa tulee aikanaan.
Kokouksemme pidettiin Marskin ja kenr. Airon tarkkojen katseiden alla. Tässä pöydän Airo-päässä istuu tiukka kvartetti - vas: Kärnä, Lampela, ex-ikisihteeri (nyk. uusi iki-pj.) ja iki-yliaktuaari Karjalainen.