Reservissä vuosina 2007 - 2010

Kurssimme tapaamiset eivät tietenkään loppuneet v.2006 vietettyyn 50-vuotisjuhlaan, vaan "elämä jatkuu"! Tässä linkkiosiossa jatketaan kurssikokousten kirjaamista uusissa paikoissa ja uusin ohjelmin. Jokaisessa tapaamisessa sovitaan aina seuraavasta kokouksesta ja joku veljistä saa homman hoitaakseen.
Syksyn 2007 kokous pidettiin "uudessa" Ilmasotakoulussa, 28.-29.8, Jyväskylän mlk:n Tikkakoskella. Pitihän meidän käydä omin silmin tarkistamassa, että seuraavien sukupolvien koulutus tapahtuu asiallisissa puitteissa! Emme voineet kuin vilpittömästi ihastella loistavia tiloja. Majoituimme karusti nuorten soturien tavoin (?) heidän kasarmillaan.
Yö menikin sitten taas vanhoja muistellessa.
Vuosikokouksessa oli paikalla 26 "veteraania" - kuvassamme 14 + kuvaaja. Koulutuskokous pidettiin Vinka-hallissa, jonka puhtaus ja kiilto lähes häikäisi silmiä. Järjestys oli kerrassaan moitteetonta. Kävi melkein kateeksi noita nykypilotteja kun siistejä koneita oli halleissa miltei "pilvin pimein".
Traditionaalinen kilpailuohjelmamme vietiin läpi upseerikerholla ja sen ympäristössä, jossa eri lajeja valvoivat ja kilpailuja johtivat Ilmasotakoulun lentoupseerikurssin nro 82:n lentosotamiehet (=eivät olleet vielä vannoneet sotilasvalaansa!). Menossa "pillinjuonti", jota suorittamassa kenrl P.Nykänen. Komeita nuoria miehiä (ne valvojat!) - meidän aikanamme ei tosin päitä ajettu kuitenkaan aivan noin "puliksi"!
Seuraavana päivänä kokousta ja yhdessäoloa jatkettiin hyvin (?) nukutun yön jälkeen Keski- Suomen Ilmailumuseossa, joka on maamme varsinainen ilmavoimien museo muiden ilmailumuseoiden rinnalla.
Museo oli tip-top-kunnossa, mutta lisätilaa kyllä saisi olla enemmän, sillä nyt näytteillä olevat lentokoneet ym. esineet ovat aika ahtaissa tiloissa. Väljemmissä oloissa ne pääsisivät paremmin oikeuksiinsa.
Ennen hajaantumistamme kurssi suoritti in corpore kunniakäynnin, kukkien laskun ja vietti hiljaisen hetken kurssimme aikana lento-onnettomuudessa v.1957 kokelaana surmansa saaneen pilottitoverinsa, Timo Hartan, haudalla, Jyväskylässä. Edellä menneet veljemme ovat aina mielessämme.
Kurssin vuosikokous 2008 pidettiin elokuun 21. päivänä Utissa. Siellähän puolet kurssin pojista palveli kokelasaikanaan v.1957.
Isäntänämme toimi Utin Jääkärirykmentti ja sen komentaja, eversti Kim Mattsson.

Kuvassa rykmentin tunnus - panssaroitu "sudenkorento", joka puolustaa ja pelastaa.

Toisena isäntänämme oli Helikopteripataljoona, jonka komentaja evl Anssi Vuolle ja pataljoonaupseeri, kapteeni Jaro Kesänen, vastaavasti tarjosivat tuoretta tietoa uudesta NH-90-kalustosta.
Kurssikokouksessa oli tällä kertaa paikalla 23 "veteraania". Kuvassamme näkyy Utin perinneaukiolla sijaitseva muistomerkki: Ilmavoimissa lento-onnettomuuksissa kuolleiden ja sodassa kaatuneiden lentäjien kivinen muistoseinä ja kotkapatsas. Kokousohjelmamme alkoi muistomerkille suoritetulla kunniakäynnillä ja patsaalle lasketulla kukkatervehdyksellä.
Sitä suorittamassa kurssin iki-puheenjohtaja Reijo Virmavirta airueinaan Erkki Erkinheimo ja Matti Huttunen.
Kokoukseemme osallistuneet vanhat pilotit (tietysti kurssilippikset päässään!) järjestäytyneenä muistomerkin eteen kunnianosoitukseen - oikealla ohjelman vetäjänä toiminut kapteeni Jaro Kesänen sinisessä baretissaan.
 
Taustalla näkyvä keltainen rakennus on vanha (itsenäisyytemme alkuvuosina rakennettu)  esikuntakomppanian ja upseerikokelaiden puinen kasarmirakennus!
Sama porukka ryhmittyneenä helikoptereiden huoltohalliin.
Saimme tutustua käpälätuntumalla puolustusvoimiemme tuliteriin kuljetushelikoptereihin eli eurooppalaiseen NH-90-kopteriin kaikkine hienouksineen.

Kuten voidaan huomata, niin näin vanhaa joukkoa on lähes mahdotonta saada järjestäytymään enää minkäänlaiseen sotilaalliseen muotoon!
Vierailumme Helikopteripataljoonan hallilla ollessa loppumaisillaan saimme kokea upean näyn kun pataljoonan uusin kopteri - NH-5 -laskeutui platalle neitsytlennoltaan Hallin tehtaalta.

Tämän jälkeen siirryimme entiselle Upseerikerholle, nykyisin Perinnemuseoon, pitämään kurssikokouksen virallista "vuosikokousta".
Sen jälkeen saunoimme rykmentin rantasaunalla ja palasimme Perinnetiloihin illallista varten - lopuksi taas kilpailimme vanhalla kiihkolla!
Vuoden 2009 kurssikokous pidettiin 19.-20.8. Ilomantsin rajamailla. Matkaan oli lähtenyt 19 "vanhaa harmaata kotkaa". 
Kokoonnuimme Joensuussa ja jatkoimme matkaa bussilla Ilomantsiin.  Matkan aikana kuulimme puolustusalueen järjestelyistä majuri Janne Mylleriltä.  Oulun Yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Pasi Tuunainen kertoi meille vauhdikkaasti ja tyhjentävästi talvi-ja jatkosodan tapahtumista Pohjois-Karjalassa.
Joukkomme järjestäytyneenä kunnianosoitukseen Oinassalmen taisteluiden muistomerkille.
Kokouksen järjestelyistä vastasi ja isäntänä toimi "paikallinen edustajamme" - Jouko Mikkola, kuvassa oikealla kukkavihko kourassaan.
Kiitos vaan, Jouko, oivallisista järjestelyistä.
Tälle muistomerkille laskimme kukkatervehdyksemme. Paasi kuparireliefeineen on kunnianosoitus Tolvajärven-Oinassalmen-Kallioniemen vesistölinjan taisteluiden miehille talvisodassa 1939-40. Tätä linjaa pidemmälle ei vainolainen päässyt kunniakkaiden 105 päivän taisteluiden jälkeen.
Paasi on aivan Möhköön vievän tien vieressä ja se sijaitsee kevyesti entisöityjen puolustusasemien takana.
Porukkaa siirtyneenä Öykkösenvaaran Kaatiolammen taistelualueen vahvasti linnoitettuun puolustusasemaan, joka on entisöity ja museoitu. Vankasti umpeenkasvanut, mutta vielä on selvästi nähtävissä kuinka hyvin mm. kk-pesäkkeet oli sijoitettu.
Tästä alkoi "lankkupolku" jonka varrella esiteltiin 21. Prikaatin puolustusasemia loppukesän 1944 taistelujen aikana. Etualalla silloinen 37 mm pst-tykki.
"Linnakkeen" korkeimmalta tasanteelta sai hyvän kuvan alueen muodosta ja laajuudesta. Maisemaa ihailemassa vasemmalta Jussi Saarinen, Pepe Nykänen, Jouko Mikkola, Reijo Virmavirta, Kari Heikkala, Kake Vuorela ja Pave Nieminen. Näistäkin taisteluista olemme lukeneet ja kuulleet, mutta vasta nyt paikan päällä maaston ja taistelualueen mittakaava, sodan olojen ankeus ja taisteluiden merkitys avautuivat todella konkreettisesti.
Vaikuttavaa - se pani ajattelemaan!
Em. tasanteen alapuolella sijaitsee isoista kivenjärkäleistä rakennettu tupla-kk-asema, jonka edessä sijaitsee vankoista hirsistä entisöity pystyseinäke: panssarieste jonka tehtävänä oli pysäyttää maantieltä linnakkeelle pyrkivät panssarit tehokkaasti ja jossa ne voitiin tuhota.
Linnoitusketjun korkeimmalla, lähes pystyjyrkällä kukkulalla nähtiin taisteluhauta-, yhdyshauta- ja kk-pesäkelinja, jota tässä tutkivat Masa Lampela, Kake Vuorela ja Raimo Rasehorn yhdessä Pasi Tuunaisen ja Pohjois-Karjalan aluetoimiston varapäällikkö, majuri Janne Myllerin kanssa.

Em.21.Pr. eli "Venttiprikaati" pysäytti näille sijoilleen tältä suunnalta heinäkuun loppupuolella hyökkäystä yrittäneet kaksi venäläistä divisioonaa ja aloitti tehokkaan mottisodan. Tämän jälkeen ei naapuri paljon enää hyökkäillyt ja sota loppui torjuntavoittoon.
Jatkoimme  matkaa Möhkön kylään jossa yövyimme Rajakartanossa (entinen Rajavartioston asema Koitsanjoen rannassa).
Nyt kun elämme rauhan oloissa, niin voiko suomalaisempaa maisemaa olla kuin tämä? Meille oli valmistettu "tavallinen" sauna ja loistava savusauna. Saimme uida vuolaasti virtaavan korpijoen miltei mustassa, mutta puhtaassa vedessä. Korven hiljaisuus ympäröi meidät. Upeata.
Saunomisen lomassa vilvoittelimme nuotion äärellä ja nautimme yhdessäolosta.

Saunomisen jälkeen hoidimme viralliset kokousasiat ja illastimme Karjalaisen pitopöydän antimin sekä tietysti kilpailimme perinnelajeissa!

Ensi vuoden kokous järjestetään pääkaupunkiseudulla - isäntänä on lupautunut toimimaan Upe Koskela.
Satakunnan Lennoston Kilta vieraili Aurinkorannikolla 22.-29.10.2009. Tämän yhteydessä tuolle rannikolle  "sattui osumaan paikalle" yhtaikaa kuusi kurssimme pilottia ja niinpä päätimme pitää minikokouksen.

Paikalla lounaskokouksessa (kesto klo 11.30 -20.30) oli Iki-puheenjohtaja Virmavirta, joka tietysti johti puhetta. Sihteeri-valokuvaajana toimi Seeve ja muina osallistujina Jakonen, Karjalainen, Lampela ja Lumme. Tilanteen ja paikan poikkeuksellisuudesta johtuen myös rouvat saivat mahdollisuuden nauttia (?) ilmailuun liittyvistä keskusteluista!

Kokouksesta on myös laadittu pöytäkirja, joka on toimitettu Iki-sihteerille.
Vuoden 2010 kurssikokous pidettiin edellisessä kokouksessa tehdyn päätöksen mukaisesti Vantaalla, Helsingin lentokentän tuntumassa, 25. päivänä elokuuta - Upe Koskelan isännöidessä.  Paikkana olivat Suomen syöttöliikenteen työjuhdan, lentoyhtiö FINNCOMM'in, tilat. Paikka oli mitä sopivin ja tyylikkäin ja huolenpito kaikin puolin loistavaa.

Kuulimme ensin Upen esityksen Finncommin historiasta ja toiminnasta sekä yleisen lentoturvallisuuden kehityksestä viime vuosien aikana. Saimme myös annoksen inhimillisen etiikan ja hengellisen elämän merkityksestä nykymaailmassa. Paljon ajattelemisen aihetta.

Ennen ruokailua pidettiin luonnollisesti virallinen kurssikokous. Ikisihteerimme Pepe Nykänen lukemassa edellisen kokouksen sekä tämän  kokouksen välillä pidetyn minikokouksen pöytäkirjoja. Ikipuheenjohtajamme Reijo Virmavirta kuuntelee humoristista - vaikkakin asiallista - pöytäkirjaa ilmiselvästi lievästi pidättyneen huvittuneena.
Kurssikokoukseemme osallistui tällä kertaa 25 kypsempää ilmailijaa, joista kuvassamme olevassa pääpöydässä on vain ns. edustava näyte.

Hiljaiseen laivueeseen on tähän mennessä siirtynyt jo 8 veljeämme.Ennen illallista (vai pitäisikö sanoa myöhäislounasta?) muistimme heitä hiljaisella hetkellä.

Illastamisen aikana nostimme myös maljan - Marskin ryypyn - Ikipuheenjohtajamme perjantaiksi osuvan 75-vuotispäivän kunniaksi.
Koska osallistumisprosentti kokoukseen oli  ennätyksellinen eli lähes 80% - kurssin tämän hetkinen muonavahvuushan on 32 pilottia, niin kaikki veljet eivät voineet mahtua yhteen pöytään.

Niinpä muutama herroista improvisoi itselleen privaattipöydän. Kuvassamme vasemmalta: "Ihuli", "Huttula", "Erkas" ja "Olli".
Herrojen valinta ei ollut aivan huono, sillä heidän toimintasäteelleen osui kurssin viinivarasto!
Ruokailun jälkeen - ennen traditionaalisia kilpailujamme - muutamat herrat siirtyivät Finncommin hulppeiden tilojen kattoterassille hiukan tarjottuja herkkuja sulattelemaan sekä nauttimaan kirpeän kuulaasta ja aurinkoisesta, syksyisestä säästä.Ympäristö oli ymmärrettävästi sangen ilmailullinen, sillä jalkojemme juuressa oli vilkasta kansainvälistä lentotoimintaa.

Tässä ryhmässä vasemmalta Reijo Virmavirta, Pera Seeve, isäntämme Upe Koskela, Esko Ruohtula, Pepe Nykänen ja Erkas Erkinheimo.
Kilpailutoiminta tapahtui kahdella "rintamalla" samanaikaisesti. Ikipuheenjohtaja ojentamassa Herrasmieskilpailun kiertopalkintoa ("it-ammusmurikkaa") voittajalle, Heikki Vuorimaalle. Toinen kilpailu käytiin "Teräsvaarin Vinkasta", jonka tänä vuonna sai vuodeksi haltuunsa ja yli 4 kilon painoisena "kiusakseen" Jussi "Ihuli" Saarinen, joka kuvassa vastaanottaa sen Ikipuheenjohtajaltamme.
Mitä pidemmälle ilta ehti sitä useammin herrat pistäytyivät kattotasanteella vilvottelemassa.
Vaikka kilpailut meidän iässämme ovatkin jonkin verran rauhoittuneet ja keventyneet, niin kyllä nekin saavat kevyen hien pintaan?

Vasemmalta "Erkas" Erkinheimo, "Timppa" Toivola, Raimo "Rase" Rasehorn, Kari Heikkala, Jorma "Jommu" Lumme ja Olli Virta.

Tilanteessa taidetaan - aivan yllättäen - esittää jokin muistorikas, vuosikymmenten taakse sijoittuva lentotoimintaan liittyvä kuvaelma?