Reservissä vuosina 1992 - 1997

Lokakuun 10. päivänä v. 1992 kokoonnuimme Kasarmintorilla, Helsingissä, ja ajoimme bussilla Hyrylään. Kohteenamme oli Tuusulassa sijaitseva Helsingin Ilmatorjuntarykmentti. Mukana oli 27 miestä eli osallistumis-% nousi 75'een! Reipas joukkomme halusi tutustua siihen aselajiin, jonka päätehtävä on yrittää ampua alas juuri meidän alamme sotureita. Meitä pidettiin kaikesta huolimatta hyvinä ja opimme sitä paitsi uuttakin - meille näytettiin jopa uusimmat BUK-ohjuspatterit.
Varuskunnan tykkihalleilla ja harjoituskentällä saimme katsella todella läheltä kevyttä ja jopa hieman raskaampaakin it-kalustoa. Kevyimmät (20 mm) olivat 2-piippuisia neuvostoliittolaisia "Sergei" matalatorjunta it-konekiväärejä.  Hiukan järeämpää kalustoa edusti kuvassa näkyvä 2-piippuinen 30 mm it-kanuuna, sveitsiläinen Oerlikon.

Palasimme Pääesikuntaan ja pidimme kokouksen, saunoimme ja nautimme mahtavan illallisen meille jo tutuksi käyneessä Vartiotuvassa.
Kurssi kokoontui Kuoreveden Hallissa lokakuun 2. päivänä v. 1993 - mukana 18 veljeä. Potretissa uljas joukko valmiina mm. koviin kilpailuihin. Tutustuimme ensi sijassa Valtion Lentokonetehtaaseen sekä koelentueeseen.
Isäntinämme olivat myös ilmavoimien teknillinen koulu ja koelentue. Kävimme  Valtion Lentokonetehtaalla perehtymässä Hawk-harjoituskoneiden kokoonpanoon, huoltoon ja korjaukseen.

Hawk'in siiven ääressä vasemmalta: Esko Ruohtula, Maca Varkila, Jussi Saarinen, Heikki Vuorimaa, Reijo Virmavirta, Kari Heikkala, DI Juhani Mäkinen, Lare Karjalainen, ins. Pertti "Roope" Korhonen, Reijo Jakonen, Pepe Nykänen ja Eero Jaskanen.
Syksyllä 1994 kurssi oli Satakunnan Lennoston vieraana Pirkkalassa, Tampereen kupeessa. Ns. ”virallinen potretti” otettiin konehallissa Saab J35 ”Drakenin” edessä. Vasemmalta: Lare Karjalainen, Erkas Erkinheimo, Reijo Virmavirta, Pepe Nykänen, Eero Jaskanen, Pekka Ahtiala, Paappa Sillanpää, Pepe Tolla, Jussi Kärnä, Kake Vuorela, Jorkki Saras, Jussi Saarinen, Reijo Jakonen, Matti Huttunen, Pera Seeve, Paavo Nieminen, Olavi Virta ja Roukku Grönqvist.
Eräs perinteisistä kurssimme kilpailulajeista on ”pillinjuonti” eli kilpailu siitä kuka nopeimmin tyhjentää n. 2 dl valinnaisesti joko vettä, olutta tai kossua sisältävän astiallisen pillistä imien. Tässä Reijo Virmavirta suorittamassa osuuttaan.

Kurssin alkuaikoina piti juoda olutpullollinen suoraan pullonsuusta muutamassa sekunnissa, mutta miesten vanhetessa tuollainen suoritus kävi liian rankaksi. Kun miehet heikkenevät, niin suoritukset kevenevät?
Samassa kokouksessa otettu kuva Heikki ”Paappa” Sillanpäästä, joka tässä jälleen ponnistelee irvistellen maitohappoja vastaan ja ottaa aikaa siitä kuinka kauan vielä jaksaa istua kyykyssä, polvet 90 asteen kulmassa selkä seinää vastaan. Tämä on alusta alkaen ollut eräs kurssin kilpailulajeista. Siitäkin on nyttemmin ( 2000-luvulla ) ollut pakko luopua kun vanhat herrat ovat alkaneet tässäkin suhteessa ränsistyä?
Jälleen Lemmenjoella ilmavoimien kelomajalla – syksyllä 1995. Kokous oli järjestyksessä kurssin 29. kokoontuminen ja mukana oli 16 miestä.

Porukka lähdössä pitkillä kapeilla Lapin veneillä kohti yläjuoksua ja Ravadasköngästä. Venelaituri oli pienessä kuurassa ja joki kevyessä jääriitteessä kun vyötimme itsemme pelastus-liiveillä.
Aamu kuin turistimainoksessa, kuulas ja kirkas, molemmat ruskat kuin maalarin jäljiltä ja joki tyyni kuin peili.
Puolilta päivin pysähdyimme Ravadaskönkään alapuoliselle suvannolle retkeilymajan rantaan tulille paistamaan makkaroita ja syömään eväitä. Päivä oli kuin neidon mieli. Kuukkelit kerääntyivät ihmettelemään etelän miehiä ja me niitä! Kyllä Lappi on hieno maa.
Lemmenjoki-retken jälkeen illalla kelotuvassa takkatulen rätistessä , kipinämikkona taustalla Eero Jaskanen. Jussi Hulkko tutustumassa kelomajan muitakin kuuluisuuksia pullistelevaan vieraskirjaan. Ilonpidosta piti huolen tässä kokouksessamme muusikko ja ”aito lapinmies” Harri Prinkkilä lauluineen ja huuliharppu-sooloineen!
Kesäkuun 6. päivänä 1996 kurssimme lensi Helsingistä ”herroiksi” vanhalla kunnianarvoisella DC-3’lla viettämään kurssin 40-vuotisjuhlia Kauhavalle. Olimme chartranneet koneen omin voimin! Pilotteina koneessa olivat vanha lennonopettajamme Seppo Saario ja perämiehenä oman kurssimme lentokapteeniKari Heikkala. Mukana kokouksessa oli 28 miestä - kunniavieraina lisäksi vanhoja kouluttajiamme e.m. Saario ja Aukki Rosenlöf, Mauno Reini, Ylli Kotala sekä Hannes Bjurström (silloinen ISK:n johtaja).
Juhlakokoustamme juhlisti näyttävästi - jo ennen Kauhavan kentälle laskeutumistamme - Hawk-harjoitushävittäjä, joka tuli siivellemme ylittäessämme Kauhavan lentoalueen rajan. Koneiden alla häämöttää Lappajärvi.

Luulen, että koko joukko oli kananlihalla (goose pimples) tästä huomionosoituksesta?
Nostalgiaa nuuskimassa: Lare Karjalainen ja Upe Koskela vanhassa tupa 16'ssa. Punkat ovat hieman uudistuneet, virtaviivaistuneet, niistä meidän aikaisistamme - olihan aikaa siis kulunut 40 vuotta! Peitteiden kuosi on entinen. Yllättävän hyvin nykynuorisokin on onnistunut pingottamaan peitteet "stidiaskin" muotoon!
40-vuotisjuhlakokous pidettiin tietysti Kauhavan Upseerikerholla. Puhetta johti Iki-puheenjohtaja II, Reijo Virmavirta, ja pykälät ikuisti paperille Iki-sihteerimme, Pepe Nykänen.

Kokous vietiin läpi rutiinilla, mutta tehokkaasti ennen tyylikästä illallista Marskin tiukan katseen alla!
Lokakuun 4. päivänä 1997 kokoonnuimme Vantaalla, Seutulassa, ja tutustuimme lennonvalvontaopiston toimintaan Jussi Hulkon opastuksella.
Illalla nautimme mahtavan Vorschmack-illallisen Mannerheimin tapaan Helsingissä jälleen Kaartin Vartiotuvassa sekä saunoimme ”Kenraalisaunassa”. Noissa tiloissa myös kilpailimme perinnelajeissamme.
Kattaus oli viimeisen päälle ja ansaitsee tulla ikuistetuksi.
Myös tarjoilu oli täysin Michelin-luokkaa eli kokit ja tarjoilijat saavat tässä kiitoksemme illan gourmet-annista.
Tulkoon tämä tässäkin mainituksi – kurssimme ei näet perusta yhdessäoloa vain kaljaan ja makkaraan - kuten jo aiemminkin on tullut vaatimattomasti huomautettua!
Kun upseerikurssilaiset rupesivat täyttämään 60 vuotta, niin kurssitoverimme Martti "Jussi" Saarisen johtaman ammattikoulun puutyöoppilaat valmistivat upeat punahonkaiset, nimillä varustetut seinäkellot kypsille piloteille lahjoiksi. Tässä kaikille vuonna 1997  60 vuottaan täyttäville tarkoitetut lahjakellot odottamassa juhlavaa seremoniaa! Kellon "apukoneistona" on kossupullo ja 2 snapsilasia - sekä paristolla käyvä aivan oikeakin koneisto - eli siis kello näyttää myös aikaa!
Samassa syyskokouksessa ryhmä ”harmaantuneita kotkia” kenraalien edustilojen sisääntulohallin takan ääressä ottamassa tervetulomaljoja, vasemmalta: Lare Karjalainen, Esko Ruohtula, Hessu Vuorimaa, Kake Vuorela ja Pera Seeve.
Tässä tapaamisessa läsnä oli 18 pilottia.

Kun katsoimme, että kurssin ukkojen fyysinen kunto rupesi hieman rapistumaan, niin aloimme muuttaa kilpailulajeja vähemmän rasittaviksi. Eräässä vaiheessa eräs kilpailulajeista oli vaakatasotikka, jolla testattiin pommitusennakkonäkökykyä. 
Tikkaa heittämässä Reijo Virmavirta kenraalisaunan eteisessä ja tämän lajin tuomarina tulosta laskemassa Olavi Virta.