Reservissä

Sen jälkeen kun olimme siirtyneet reservin vänrikkeinä ”siviiliin”, niin kurssin käyneiden tiet luonnollisesti erkanivat. Suurimmaksi ryhmäksi meistä jäljelle jääneistä 39’stä pilottiraakileesta muodostui Kadettikouluun hakeutuneiden joukko. Jo oppilasvaiheessa Kauhavalla meille näet tarjottiin listaa, jolle toivottiin mahdollisemman monen merkitsevän nimensä eli hakeutuvan aktiiviupseerin ammattiin ilmavoimiin. Sangen loogista, sillä olihan meiltä jokaiselta jo psykossa alustavasti kysytty, että ”jos pääsette kurssille niin oletteko valmiit hakeutumaan ilmavoimien palvelukseen”? Ja luulen, että jokainen sanoi vakavasti niin harkitsevansa! Kaksitoista (12) nuorukaista pani nimensä listaan ja meni Kadettikouluun.

Sen lisäksi 7 miestä haki ja pääsi eri lentoyhtiöiden palvelukseen kokelasaikana ja heistä tuli lentoperämiehiä ja tietysti sittemmin lentokapteeneita samoin usealle eri yhtiölle. Lopuista tovereista tuli erilaisia ”siviilikarkureita” ja he siirtyivät opiskelemaan eri korkeakouluihin, oppilaitoksiin ja yliopistoihin. Tällaisia lentokoulutuksen saaneita oli siis 20 kpl.

Vahva lentäjätoveruus ja kurssin mahtava yhteishenki sitoi joukon kuitenkin tiiviisti yhteen ja kun opinnot ja perheiden perustamiset olivat ehtineet tiettyyn vaiheeseen, niin joukko hakeutui ensimmäisen kerran pienimuotoisen kurssikokouksen muodossa yhteen vuonna 1962 Helsingissä. Tässä kokouksessa oli paikalla 25 miestä.

Kurssin 10-vuotisjuhla ja samalla 4. virallinen kokous pidettiin Kauhavalla keväällä 1966. Tässä kokouksessa päätettiin kokouspöytäkirjan 5 § mukaan ” Puheenjohtaja ilmoitti ilmavoimalaisten asettaneen siviilissä palvelevien kurssilaisten keskelle ”Siviilin Sauvan”. Kilpailulajit ovat: kaljan juonti, pullon työntö ja korkin heitto. Samalla saatiin tietää, että juhlassa ensin sammahtanut saa ”coupé”- miehen nimen ja tunnuksen. Vastaava ”contact”- huomionosoitus suodaan vihonviimeiseksi pystyyn jäävälle tai sellaiseksi katsottavalle”. Näistä kilpailuista myöhemmin lisää.

Siitä lähtien - tämän kronikan kirjoittamishetkeen mennessä - kurssilaiset ovat kokoontuneet 40 kertaa. Aluksi hieman satunnaisemmin ja spontaanimmin, mutta vuodesta 1970 lähtien joka vuosi – poikkeuksina vain vuodet 1974 ja 1980.

Kurssin ”iki-puheenjohtajana” toimi kurssin nestori, kansakoulun opettaja Heikki Sillanpää, joka johti puhetta kokouksissa virallisesti vuodesta 1983 alkaen kuolemaansa saakka (eli vuoden 1996 kesään). Hänen jälkeensä puheenjohtajan nuija ( jona toimii visakoivuinen murikka Pyry- harjoitushävittäjän pitot-putkivarressa) on heilunut kurssin toisen kansankynttilän, Reijo Virmavirran kourassa. Kurssin ”iki-sihteerinä” on toiminut vastaavasti Pertti Nykänen vuodesta 1982. Kurssi on kerännyt ja hoitanut tapaamisista otettujen valokuvien albumiperinnettä virallisesti vuodesta 1984 alkaen.

Nykyään kokouksiin osallistuvien maksimiluku olisi 33 eläkeläispilottia. Jokavuotisten kokoustemme osallistumisprosentti on ollut varsin korkea, maksimissaan 80%. Viime aikoinakin se on pysytellyt 70% paremmalla puolella eli 20-25 veljeä/kokous.

Kokoontumisia on järjestetty 6 kertaa Kauhavalla ja sen lisäksi olemme vierailleet jokaisessa lennostossa (useissa useampaankin kertaan), perehtyneet it-koulutukseen, rannikkotykistöön, laivastoon, jalkaväen koulutukseen, panssarivoimiin sekä tykistöön. Toisin sanoen ”reserviläisten” elämä on ollut yhtä jatkokoulutusta maanpuolustuksen hengessä! Kurssi on lausuttu tervetulleeksi kaikissa puolustushaaroissa. Merkittävä ansio tästä kuuluu kurssimme kahdelle kenraaliluutnantille, Pertti Nykäselle ja Pertti Tollalle.

Kun kurssimme vietti 30-vuotisjuhlaansa kesäkuussa 1986 Kauhavalla, niin silloin kurssilaiset julkaisivat toisen matrikkelin – ensimmäinenhän luonnollisesti julkaistiin kun kurssi päättyi, kuten aina on ollut tapana! Ikipuheenjohtajamme lausui tuolloin tervehdyssanoissaan: ” Tämä julkaisu on melkoisella varmuudella ainutlaatuinen lentoupseerikurssien historiassa. Tuskinpa lienee toista kurssia, joka olisi aikaansaanut matrikkelin kurssinsa 30-vuotisjuhliin? Siinä taas meille yksi ylpistelemisen aihe, mutta eipäs ylpistellä liikaa….”

Kun kurssi vietti 40-vuotisjuhlaansa vuonna 1996, niin silloin tietysti juhla järjestettiin poikkeuksellisen näyttävin menoin - jälleen Kauhavalla.

Nyt kun kurssimme on jo viettänyt 50-vuotisjuhlansa – tietysti Kauhavalla – lentokoulutuksemme kehdossa, niin voinemme jälleen kysyä retorisesti ” Mikä toinen kurssi on laatinut internetiin omat kotisivunsa 50-vuotisesta taipaleestaan?” Emme ainakaan toistaiseksi ole sellaisia muilta nähneet!

Sekä tuo 30-vuotismatrikkeli että tämä kotisivu on koottu ”pitämään yllä sitä henkeä, joka saa meidät joka vuosi kokoontumaan yhteen milloin minnekin Suomen kolkkaan muistelemaan menneitä, heittämään huulta ja tapaamaan hyviä kavereita. Menneiden vuosikymmenien aikana me olemme kukin kokeneet yhtä ja toista, tallanneet omat polkumme, mutta kerran vuodessa nuo polut ovat yhtyneet. Tehkäämme niin vast’edeskin.” Näin lausui ensimmäinen iki-puheenjohtajamme vuonna 1986 tuossa 30-vuotiskokouksessamme – ja nuo sanat pitävät paikkansa edelleenkin. Ne myös velvoittavat meitä!

Kuvagalleria vuosikokouksistamme aukeaa alla olevista linkeistä.

 

 

Timo Hartta
Pentti Helin
Raimo Murto
Erkki Mannila
Carl-Johan Wahlroos
Heikki Sillanpää
Harri Prinkkilä
Aki Koistinen
Heikki Vuorimaa
Risto Aronen
Juhani Hulkko
Matti Huttunen
Matti Varkila
Pertti Nykänen

 

1.3.1957
24.6.1960
7.7.1974
14.10.1983
20.2.1996
2.7.1996
12.9.1997
5.4.2007
1.8.2011
30.5.2012
7.11.2016
2.12.2016
25.7.2018
22.11.2018