50 v. juhla Kauhavalla 2006

Tuntuu miltei mahdottomalta uskoa, että siitä todella on päivälleen puoli vuosisataa kun ensimmäisen kerran astelimme näillä lakeuksilla. Mutta uskottava kai se vain on! Kesäkuun 6.-7. päivinä v. 2006 kaikkiaan 26 kypsää vanhaa herraa tapasi vanhan tutun oppilasrakennuksen edessä aloittaakseen 50-vuotiskurssijuhlan vieton. Tähän on koottuna muutama kuva päivän ohjelmasta, johon kuului tietysti sotilaan lounas "ravitsemuskeskuksessa", joka on todella huomattavasti parannettu painos siitä ruokalasta missä me ensimmäisen kerran söimme peltilautasilta kevyet kenttämuonat. Jatkoimme kurssikokouksella ja saunan kautta juhlaillallisille Upseerikerholle.

Ryhmäkuva
Kurssimme ryhmittyneenä vanhan oppilasrakennuksemme eteen samassa järjestyksessä kuin missä me olimme 50 vuotta sitten. Se alokaskuva on tämän stoorimme ensimmäisessä ”luvussa” – sopii verrata profiileja!
Takarivissä vasemmalta: Jakonen, Hulkko, Erkinheimo, Huttunen, Koskela, Toivola, Saarinen, Rasehorn, Warén (Waris), Heikkala, Ruohtula, Vuorela, Lampela, Tolla, Virta, Varkila ja Seeve.
Eturivissä: Saras, Mikkola, Koistinen, Grönqvist, Karjalainen, Nykänen, Lumme, Nieminen ja Virmavirta.
Joka miehellä päässään lentoupseerikurssien upouusi kurssilippis, joka ”vihittiin” käyttöön tässä juhlakokouksessa.
Tutustuimme myös Lentosotakoulun oman hävittäjälentolaivueen Hawk-kalustoon Kauhavan vanhojen lentokonehallien viereisellä platalla – koneen edessä neljä juhlivaa ”veteraania”: Pepe Nykänen, Lare Karjalainen, Pepe Tolla ja Pera Seeve.
Uudemman lentäjäsukupolven edustaja, yliluutnantti, on saapunut harjoituslennolta ja tekee raporttia – vastassa on koneen mekaanikko. Olisipa meilläkin silloin 50 vuotta sitten ollut näitä vehkeitä! Kadehdimme lievästi, mutta samalla iloitsemme siitä,  että olot ovat kehittyneet ja parantuneet meidän ajoistamme, jolloin kalustollisesti todella "uitiin pohjamudissa", mutta lennettiin silti sydämiemme kyllyydestä.
Ryhmäkuvassa lentoupseerikurssi 26:n pirteitä vanhuksia (?) yhdessä LntUK 25:n kollegoiden kanssa – mehän vietimme riemujuhlaamme yhdessä, koska myös 50 vuotta sitten palvelimme lievästi porrastaen samaan aikaan.

Kaikilla miehillä uudet, uljaat kurssilippikset, joita ovat jo hankkineet LntUK:t 14, 19, 20, 22, 25, 26, 27, 28 ja 50. Alempana lisää tästä lippiksestä.
      
Vasemmalla iki-sihteeri Nykänen lukemassa edellisen kurssikokouksen pöytäkirjaa Lentosotakoulun auditoriossa pidetyn virallisen juhlakokouksen aikana. Tähän kokoukseen oli myös valmistunut kokoomateos, jossa oli yksissä kansissa jokaisen tähän mennessä pidetyn 40 kurssikokouksen pöytäkirjat ja mikä jaettiin jokaiselle mukana olleelle.

Oikealla ”taiteilija” Jussi ”H” Hulkko esittämässä kokouksen osanottajille kurssin ”iki-runoa” - Emojänis. Runo pantiin yleisön pyynnöstä kyllä uusiksi juhlaillallisilla Upseerikerholla – myös kurssi 25:n iloksi (?).


Kokouksen osanottajat kuuntelemassa tarkkaavaisesti Lentosotakoulun varajohtajan, majuri Markus Rengon, esitystä koulun toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Koulutuspäivän aikana "juhlivat vanhat herrat" saivat esiintyä vapaa-ajan asussa
saunomiseen saakka. Illallisille kuitenkin kaikki vetivät päälleen puvun, valkoisen paidan ja solmion. Olemmehan herrasmiehiä ja meidän isässämme tyylikkyys käy ennen mukavuutta - vai olisikohan se sittenkin päinvastoin?
Kurssin iki-puheenjohtaja Virmavirta luovuttamassa LntUK 26:n 50-vuotislahjana Lentosotakoululle B.A.S. "Hawk"-taulua koulun apulaisjohtajalle majuri Markus Rengolle Kauhavan Upseerikerholla pidetyn juhlavuosi-illallisen yhteydessä. Majuri Renko ja jv-kouluttajamme 50 vuoden takaa, sotilasmestari Yrjö "Ylli" Kotala, olivat kunniavierainamme juhlassamme.

Majuri Renko lupasi, että taulu tullaan sijoittamaan Hawk-laivueen lentotehtävien valmisteluhuoneeseen.
Yleensä kurssijuhlissamme ei ole ollut ns. "ulkopuolista ohjelmaa". Tällä kerralla saimme floor-show-esityksenä kuitenkin seurata Kauhavan aitoja "Puukkojunkkareita", joina esiintyivät Kauhavan Yrittäjänaisten rohkean tanssiryhmän "häjyt". Yllätysohjelma iski molempien kurssien miehiin kuin leka.
Edellä, tässä osiossa jo näkyvässä kuvassa juhlivien upseerikurssilaisten päässä näkyivät meidän kurssimme "design'aamat" kaikille eri lentoupseerikurssit suorittaneille piloteille tarkoitetut kurssilippikset.

Tässä kuvassa ko. päähine koko komeudessaan. Kokardina on Lentoupseerikurssien metallisen, pienen kurssirintamerkin brodeerattu malli, lipassa kullankeltaiset lehvät. Kunkin kurssin tunnus ja kurssinumero brodeerataan lippiksen takaraivoon. Lippistä on markkinoinut ensin LntUK 26, mutta syksyllä 2006 sen yksinmyyntioikeus siirtyy yhteisestä sopimuksesta Lentosotakoulun Killalle.
 

Kurssillamme oli alun perin 40 nuorukaista, joista kaikista leivottiin kelpo pilotteja. Tähän juhlakokoukseen osallistui 26 pilottia maksimista, joka olisi ollut 33 henkeä. Poissaolijoilla oli hyväksyttävät alibit. Joukostammehan on jo valitettavasti siirtynyt hiljaiseen laivueeseen 7 veljeämme.